HŽPP

YOUMOBIL

O projektu

YOUMOBIL i mladi kao budućnost mobilnosti

U projektu YOUMOBIL sudjeluje osam partnera iz šest zemalja (Njemačka, Italija, Slovačka, Poljska, Češka i Hrvatska) koji će mladima koji žive na ruralnim područjima i područjima izvan većih gradova približiti mogućnosti javnog prijevoza. Vrijednost projekta iznosi 1,8 milijuna EUR, od čega se kroz program transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa financira 1,5 milijuna EUR. Projekt je počeo u travnju 2019. a trajat će do kraja 2021. godine.

Često se kao jedan od razloga zbog kojih mladi odlaze iz svojih domova u ruralnim područjima i migriraju u veće gradove ili izvan svojih država, spominju ograničene mogućnosti mobilnosti. S obzirom na intenzivne demografske promjene u ruralnim područjima središnje Europe, nameće se potreba i za poboljšanjima u sustavu javnog prijevoza. Iako građani Europe promiču alate dijeljene mobilnosti i zajedničkih fleksibilnih prijevoznih usluga orijentiranih na potražnju, tek nekolicina je usmjerena na ruralna područja središnje Europe.

U cilju poboljšanja javnog prijevoza mladih na području središnje Europe pokrenut je projekt YOUMOBIL čiji su osnovni ciljevi poboljšanje sustava javnog prijevoza za mlade koji žive na ruralnim područjima te omogućavanje jednostavnijeg pristupa europskim i nacionalnim prometnim mrežama.

Kako bi se taj cilj postigao, partneri u projektu YOUMOBIL surađivat će s lokalnim zajednicama mladih, stručnjacima i donositeljima odluka kako bi proveli pilot-aktivnosti koje se temelje na novim IT i prijevoznim uslugama. Pilot-aktivnosti temeljit će se na stvarnoj potražnji, a svrha im je iskoristiti potencijal novih tehnologija i znanja prikupljenog na radionicama i sastancima. Uz to, istražit će se mogućnosti doprinosa mladih koji svojim inicijativama mogu pridonijeti revitalizaciji nefunkcionalne željezničke infrastrukture u cilju poboljšanja atraktivnosti i imidža javnog prijevoza.

Uz provođenje pilot-aktivnosti, predstavnici slovačkog grada Brezna predstavit će ulogu mladih u revitalizaciji željezničke infrastrukture, a ostali partneri, među kojima je i HŽ Putnički prijevoz, pripremit će dokumentaciju za potrebna ulaganja i organizirati radionice za mlade.

Kako bismo svima približili što radimo kroz projekt YOUMOBIL, izradili smo i objavili animirani video projekta. Video je na engleskom jeziku, no izrađene su verzije s titlovima na nacionalnim jezicima svih partnera: njemačkom, hrvatskom, talijanskom, češkom, slovačkom i poljskom.

Video je prvenstveno namijenjen mladima, budući da su i projektne aktivnosti usmjerene mladima (YOUth MOBILity = mobilnost mladih), te pokušava na zanimljiv, inteligentan i pomalo humorističan način, objasniti ideju iza projekta, na koji način smo uključili mlade ljude u projektne aktivnosti, te koje su to projektne aktivnosti.

Pozivamo Vas da na YouTube-u pogledate video i u komentarima napišete svoje mišljenje.

Više informacija o projektu potražite na web stranici, a pratite nas i na FacebookuTwitteru i Instagramu.