HŽPP

Vijesti

Nastavak proizvodnje vlakova

29. travnja potpisan dodatak Ugovoru za nabavu 12 elektromotornih vlakova

Nastavak proizvodnje vlakova nužan je zbog podizanja kvalitete usluge. Prvi od 12 novih vlakova bit će isporučen za 14 mjeseci nakon čega se očekuje isporuka jednog vlaka mjesečno, tj. tijekom 2021. i 2022. godine. Proizvest će se 6 elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz i 6 za gradsko-prigradski prijevoz. Nastavak proizvodnje formaliziran je potpisivanjem dodatka Ugovoru između HŽ Putničkog prijevoza i Končar - Električnih vozila (KEV).

Novi elektromotorni vlakovi bit će četverodijelne niskopodne garniture maksimalne brzine 160 km/h opremljeni rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostorom za bicikle. U vlakovima će biti suvremeni sustav grijanja i hlađenja te videonadzor, a za putnike će biti osiguran besplatan pristup internetu (WiFi). Zaustavljanja u službenim mjestima najavljivat će se na displejima i putem razglasa. Nabava novih motornih vlakova unaprjeđuje kvalitetu prijevozne usluge, pouzdanost i raspoloživost vozila uz mnogo niže operativne troškove i mogućnost povećanja frekvencije vlakova i broja putnika, a novi vlakovi doprinose i smanjenju onečišćenja okoliša.   

Današnjim potpisivanjem dodatka Ugovoru nastavljena je realizacija Ugovora s KEV-om, a potpisali su ga predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić i članovi Uprave Mladen Lugarić i Damir Rubčić te predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila Josip Ninić. Na potpisivanju je bio nazočan i državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te zamjenik predsjednika Uprave Končar – Elektroindustrije Ivan Bahun. Proizvodnja 11 novih elektromotornih vlakova bit će financirana zajmom EUROFIMA-e u iznosu od 57,2 mil. eura, a 1 zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD-a) u iznosu od 5,2 mil. eura.

Uoči potpisivanja dodatka predsjednik Uprave HŽPP-a Ukić izjavio je:

  •  Zahvaljujem na potpori resornom ministarstvu i Vladi RH bez kojih se ovaj projekt ne bi mogao realizirati. Vlakove će proizvesti domaća industrija, odnosno Končar – Električna vozila, a ukupna vrijednost projekta iznosi 62,4 mil. eura, što je osobito u ovoj situaciji značajno ulaganje. U suradnji s resornim ministarstvom HŽPP je objavio natječaj za nabavu 21 vlaka koji će se financirati iz EU fondova. Još nam je preostalo osigurati sredstva za 7 dizel-električnih motornih vlakova, što vjerujemo da ćemo osigurati do kraja godine. Veseli nas što ćemo novim vlakovima zaista poboljšati našu uslugu.  
  • Končar – Električna vozila imaju već 11 godina iskustva u proizvodnji novih vlakova. Sada ćemo doći u priliku da na temelju ugovora iz 2014. do kraja realiziramo isporuku sva 32 elektromotorna vlaka, koja su okosnica putničkog prijevoza danas. Ovi vlakovi u potpunosti su razvijeni u Hrvatskoj, a velikim dijelom ove visoko tehnološke proizvode proizvela je domaća industrija. – rekao je predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila Josip Ninić.

Nakon potpisivanja dodatka Ugovoru državni tajnik Mihotić istaknuo je:

  •  Izuzetno mi je drago da HŽ Putnički prijevoz dobiva 12 novih vlakova koje će služiti kako za regionalni tako i za gradski, odnosno prigradski promet. Ova nabavka pokazuje kako smo uz snažne investicije u željezničku infrastrukturu okrenuti i ulaganjima u nove vlakove, ali i opremu. Strategijom prometnog razvoja do 2030. godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je među mjerama unaprjeđenja cijeloga prometnog sustava, kao jednu od najvažnijih mjera, odredilo modernizaciju željezničkog voznog parka, a time i nabavku novih vozila za javni prijevoz koja su u skladu s najvišim standardima sigurnosti i kvalitete. Vjerujem da ove kriterije upravo zadovoljava naš domaći proizvođač.

HŽ Putnički prijevoz je s tvrtkom Končar – Električna vozila u siječnju 2014. potpisao ugovor o proizvodnji 44 nova vlaka. Tijekom 2015. i 2016. isporučeno 20 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz te 1 dizel-električni motorni vlak za regionalni prijevoz koji su bili financirani zajmom HBOR-a. Od studenog 2019. do ožujka 2020. isporučena su još 4 dizel-električna motorna vlaka koja su bila financirana zajmom IBRD-a.

Sukladno Financijskom planu HŽ Putničkog prijevoza za razdoblje 2020. – 2022. planira se u potpunosti realizirati ugovor s Končar – Električnim vozilima, odnosno isporuka još 7 dizel-električnih vlakova, čije se puštanje u promet planira od 2021. do 2024. godine. Također, u tijeku je postupak nabave za 21 elektromotorni vlak koji će se financirati sredstvima EU fondova.