HŽPP

Vijesti

Krenuo studentski vlak iz Požege

Datum: 9.10.2018. 9:15:57
Studentskim vlakom za Zagreb uputilo se više od stotinu studenata iz Požege i Pleternice. Brojni znatiželjnici i roditelji došli su ispratiti vlak

Na prvoj vožnji sudjelovali su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa suradnicima, ravnatelji županijskih ustanova, gradonačelnici i načelnici općina, Uprava HŽ Putničkog prijevoza i brojni drugi.

U vlaku je potpisan Ugovor temeljem kojeg će se redovni studenti i učenici srednjih škola s prebivalištem na području Požeško-slavonske županije besplatno prevoziti vlakovima 1740/1741 na relaciji Požega – Zagreb  – Požega.

Pravo na prijevoz vlakovima 1740/1741 ostvaruju redovni studenti koji studiraju u Zagrebu i učenici srednjih škola koji se školuju u Zagrebu za zanimanja za koja se ne mogu školovati u srednjim školama na području Županije te koji ne ostvaruju pravo na sufinanciranje prijevoza temeljem Odluke Vlade RH o financiranju javnog prijevoza učenika srednjih škola. Besplatan prijevoz omogućen je redovnim studentima i učenicima srednjih škola čije je polazište ili odredište na području Županije.

- Ovo je projekt koji smo pripremali gotovo godinu dana. Cilj projekta je omogućiti studentima koji studiraju  izvan Županije besplatan prijevoz kako bi mogli češće dolaziti svojim kućama i roditeljima. – rekao je prije polaska vlaka župan Tomašević koji se obratio i studentima naglasivši kako oni odlaze u Zagreb i druge gradove sakupljati znanja, ali da se nada i da će se vratiti u svoje rodno mjesto.

- Nije samo cilj da odete besplatno u Zagreb uz potporu HŽ-a. Vratite se u svoje mjesto, na svoju rodnu grudu nakon školovanja i nemojte zaboraviti ovaj prostor – dodao je župan Tomašević.

O važnosti uvođenja studentskog vlaka za požeško područje i HŽ Putnički prijevoz, više je rekao predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić koji je naglasio kako je želja da se zajednički revitalizira cijelo područje Hrvatske pa tako i Požeško-slavonske županije.

- Želja nam je da vlakovi počnu češće putovati na ovim relacijama. Zadnji ovakav vlak vozio je prije 10-ak godina. Mi želimo da željeznica bude fokusirana na studente i učenike. Kada vlakovi budu popunjeni, to će biti jamac i da pruge mogu opstati. Smatram da su ovakvi projekti izuzetno važni za građane u Županiji, a nastavkom suradnje nastojimo unaprijediti kvalitetu života građana u prijevoznom segmentu i osigurati im što bolju mobilnost. – naglasio je Ukić.

Prijevoz redovnih studenata i učenika srednjih škola PSŽ će sufinancirati u iznosu od 50%, a HŽPP će na putovanje odobravati 50% popusta, čime će redovni učenici i studenti ostvarivati besplatan prijevoz. Na temelju potvrde/popisa Županije o prebivalištu i redovnom upisu škole/studija, učenici i studenti trebaju na blagajnama HŽPP-a izraditi pametnu karticu HŽPP-a uz pripadajući profil PSŽ (cijena izrade profila 50 kn + fotografija).

Vozni red vlakova 1740/1741

Vlak br. 1740 prometuje na relaciji Požega (18.35)- Zagreb GK (21.50) nedjeljom do 9. lipnja i od 6. listopada 2019.

Vlak br. 1741 prometuje na relaciji Zagreb GK (16.35) - Požega (19.58) petkom do 7. lipnja i od 4. listopada 2019. godine.