HŽPP

Vijesti

Izletnički vlakovi za Lipik

HŽPP potpisao ugovor o uvođenju 5 vlakova

Potpisom zajedničkog ugovora HŽPP i Grad Lipik ugovorili su prijevoz putnika posebnim vlakovima na zanimljive turističke manifestacije koje će se do kraja ove godine održati u Lipiku.

Ugovor su potpisali članovi Uprave HŽ Putničkog prijevoza Mladen Lugarić i Damir Rubčić te gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Prilikom potpisivanja ugovora član Uprave HŽ Putničkog prijevoza Mladen Lugarić istaknuo je:

 • Zadovoljstvo mi je što smo danas u ovom povijesnom gradu, poznatom po izvorima termalne vode, toplicama, proizvodnji stakla i lipicancima potpisali ovaj ugovor kojim smo osigurali da sve ljepote Lipika otkriju putnici izletnici iz Zagreba i drugih krajeva Hrvatske. Zahvaljujem gradonačelniku Lipika gospodinu Kasani na izvrsnoj suradnji s HŽ Putničkim prijevozom koja je rezultirala uvođenjem 5 izletničkih vlakova. U suradnji s gradom Lipikom osigurane su promotivne cijene za prijevoz vlakom u iznosu od 20 kn, a djeca do 4 godine putuju besplatno.    

Gradonačelnik Lipika dodao je:

 • Do ove uspješne suradnje došlo je prilikom revitalizacije daruvarske pruge. Na tom putovanju rodila se ideja o uvođenju turističkih vlakova. Lipik sada može ponuditi mnogo toga, a HŽ Putnički prijevoz je uvođenjem ovih vlakova pridonio širenju turističke ponude. Nadam se da ćemo sljedeće godine vlakovima popratiti još više manifestacija u našem gradu.

Prvi vlak vozio je u nedjelju, 13. svibnja 2018. na 8. sajam cvijeća i ukrasnog bilja, a njime je prevezeno 140 putnika. Putnike su dočekali gradonačelnik Lipika, dogradonačelnik Slobodan Katunar  i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević uz zvuke Gradskoga puhačkog orkestra Lipik. Putnici su se mogli okrijepiti domaćim sokovima te šnitama kruha premazanog domaćom svinjskom masti i posutog crvenom paprikom i lukom, a bilo je i domaće rakije kao pića dobrodošlice.

Među putnicima koji su pristigli na Sajam cvijeća u Lipik bio je i član Uprave HŽ Putničkog prijevoza Damir Rubčić, a strojovođa prvoga turističkog vlaka koji je stigao u Lipik bio Ivo Komljenović, rodom iz Dobrovca. Turiste je u obilazak Lipika poveo bivši lipički gradonačelnik Antun Haramija, pokazavši im sve znamenitosti Lipika, grada duge i svijetle prošlosti grada heroja, ali i grada vode, stakla i konja lipicanaca. Posjetitelji su mogli uživati u brojnim iznenađenjima, nastupima i raznolikoj ponudi cvijeća, ukrasnog bilja i cvjetnih aranžmana u stoljetnom lipičkom parku. Želja organizatora je zadržati titulu najvećega slavonskog sajma cvijeća stoga su za ovu godinu planirali dolazak sajamskog vlaka iz Zagreba, novu kočija Državne ergele Lipik i ostala iznenađenja.

Do kraja godine planirana su još četiri posebna vlaka:

 • 23. lipnja 2018. Turnir ulične košarke (streetball)
  Jubilarni 20. turnir u uličnoj košarci, a već treću godinu i važan dio svjetske WT serije, bit će i Cedevita Lipik 3×3 Challenger koji će se 22. i 23. lipnja održati u Lipiku.
 • 6. rujna 2018. Ajvar fest
  Izvrsna organizacija i zabava, besplatni sastojci i prelijepi pitoreskni ambijent sastavni su dio ovoga jedinstvenog gastronomskog događaja. Uz ajvar, kući možete ponijeti i vrijedne i korisne nagrade koje je organizator pripremio za najboljeg kuhara ili kuharski tim.
 • 29. rujna 2018. Fišijada
  Posljednja rujanska subota i ove je godine rezervirana za 13. Fišijadu. Ovo natjecanje u kuhanju ribljeg specijaliteta dio je sadržaja proslave Dana grada, a kako je na dosadašnjim Fišijadama snage odmjeravalo i po 50 ekipa, zabave sigurno neće nedostajati.
 • 5. prosinca 2018. Mirisi Božića
  Ova cijelomjesečna manifestacija s dvadesetak kulturnih, vjerskih te zabavnih i sportskih događanja razveselit će sve dobne skupine. Uz bogatu ugostiteljsku ponudu u adventskim kućicama, zajedničko druženje djece i obitelji bit će organizirano i ukrašavanjem gradske jelke.

Uz navedene manifestacije, posjetitelji u Lipiku mogu uživati u Toplicama Lipik s prirodnim izvorima ljekovite vode poznatim još iz rimskog doba, stoljetnom perivoju koji krije brojne povijesne znamenitosti, obilasku Državne ergele Lipik te drugim turističkim ponudama grada Lipika i Požeško-slavonske županije.