HŽPP

Vijesti

IV. BiH kongres o željeznici

Datum: 28.10.2017. 10:00:00
U Sarajevu je održan IV. BiH kongres o željeznici

Na kongresu održanom u Sarajevu 26. i 27. listopada 2017. održan je okrugli stol na temu Restrukturiranje željeznica i održane su tematske sjednice o studijama, projektima i novim mogućnostima za željeznice na tom području. Uz to, predstavljen je i zbornik radova kojim su stručnjaci u željezničkom prometu potaknuli raspravu i potrebu za razvojem i unaprjeđenjem željeznice kao održiva prometnog sustava.

Uz prezentacije radova, na dvodnevnom kongresu izlaganje i predstavljanje široj javnosti je bilo je omogućeno i poduzećima. Međunarodni skup bio je i prilika za uključivanje svih zainteresiranih strana u javne rasprave. Stručnjaci i profesori aktivno su se uključili u analize postojećeg stanja željezničkih sustava, osobito upravitelja infrastrukture te pružili uvid u načine restrukturiranja i modernizacije poduzeća te mogućnosti unaprjeđenja sustava kroz buduća ulaganja.

HŽ Putnički prijevoz su na kongresu predstavljali član Uprave Mladen Lugarić, koordinator za EU fondove Renato Humić i asistentica za EU fondove Helena Luketić. Tom su prigodom predstavnici HŽPP-a prezentirali projekt RUMOBIL, kojemu je HŽPP partner i koji potvrđuje nužnost utjecanja željezničkog sustava na mobilnost u ruralnom području. Nerazvijenost ruralnih područja utječe na korištenje željezničke infrastrukture, a poticanjem mobilnosti građana moguće je unaprijediti infrastrukturne prometne koridore te ih povezivati na TEN-T mrežu. Projektom RUMOBIL izravno se utječe na mišljenje stanovništva ruralnih područja te ih se tako potiče na korištenje javnoga prijevoznog sustava koji zahtijeva reorganizaciju i modernizaciju.