HŽPP

Vijesti

HŽPP u Europskom tjednu mobilnosti

U povodu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti 16. rujna na terasi kavane Johann Franck na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održana je konferencija za novinare, na kojoj su sudjelovali i predstavnici HŽPP-a

U povodu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti 16. rujna na terasi kavane Johann Franck na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održana je konferencija za novinare, na kojoj su sudjelovali i predstavnici HŽPP-a. 

Na konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević istaknula je da je Grad Zagreb 18. put ponosni organizator Europskog tjedna mobilnosti. Istaknuvši da je ovogodišnji Tjedan rekordan po broju događaja i partnera uključenih u njegov program koji obuhvaća i programe za djecu vrtićke dobi i starije osobe, zamjenica gradonačelnika naglasila je da je Zagreb 2012. osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award te da ove godine ponovno konkurira za osvajanje nagrade:

- Ovime ćemo poslati poruku zagrebačkoj, ali i hrvatskoj javnosti koliko su kretanje te zdravi stilovi života imperativ i to posebno za osobe s invaliditetom za koje kao društvo i zajednica moramo učiniti dodatni napor, ukloniti arhitektonske barijere te raditi intervencije u prostoru kako bismo svi zajedno mogli koristiti blagodati života u gradu i prirodi koja nas okružuje.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić ukratko je predstavila mobilnu aplikaciju Pristupačni Zagreb, koja je namijenjena onima čije je kretanje otežano.

U cilju rasterećenja gradskih prometnica pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić istaknula je:

- Moramo prepoznati potrebu korištenja javnoga gradskog prijevoza kad god je to moguće jer time ćemo smanjiti gužve u gradu i zagađenje okoliša. Tako će i ovaj Tjedan završiti 22. rujna Danom bez automobila.


Na konferenciji za novinare sudjelovali su i predstavnici HŽPP-a s obzirom da u sklopu Europskog tjedna mobilnosti i ove godine HŽ Putnički prijevoz u suradnji s udrugom Sindikat biciklista provodi zajedničke aktivnosti u cilju populariziranja prijevoza vlakom i biciklom.

O tome je član Uprave HŽPP-a Mladen Lugarić izjavio:

Od 16. do 22. rujna 2019. HŽ Putnički prijevoz omogućava besplatan prijevoz djece do 12 godina i bicikala u vlakovima u kojima je omogućen prijevoz bicikala. Također, u cilju popularizacije željezničkog prijevoza HŽPP organizira i besplatne vožnje gradsko-prigradskim vlakovima koje su namijenjene djeci vrtićke dobi.

Na kraju konferencije zamjenica gradonačelnika potpisala je Povelju kojom je Grad Zagreb službeno pristupio Europskom tjednu mobilnosti.

Po završetku Europskog tjedna mobilnosti u petak, 27. rujna Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, kao koordinator aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti, u dvorani A Gradske skupštine organizirao je  završni prijem i svečanost na kojoj su predstavnici Grada Zagreba podijelili zahvalnice udrugama, tvrtkama, ustanovama i institucijama koje su aktivno sudjelovale u Europskom tjednu mobilnosti kao nositelji različitih programskih aktivnosti. Zahvalnicu HŽ Putničkom prijevozu na svečanosti je preuzeo član Uprave Mladen Lugarić.

Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti svake godine održava se od 16. do 22. rujna u organizaciji Glavne uprave za okoliš Europske komisije u cilju poticanja javne svijesti i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a time i poboljšanjem kvalitete života građana europskih gradova.

Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti obilježava se u više od 2.000 europskih gradova pod sloganom Krećite se s nama i naglasak stavlja na sigurno hodanje i vožnju biciklom. Na poseban način potiču se mjere usmjerene prema smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstava javnog prijevoza te alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima. U tom cilju željeznički prijevoz kao najsigurnija vrsta kopnenog prijevoza omogućuje masovnu mobilnost, znatno smanjuje negativan utjecaj na okoliš te rasterećuje ceste i smanjuje zagušenja te težište stavlja na važnost korištenja integriranoga javnog prijevoza.