HŽPP
VAŽNA OBAVIJEST:

Željeznički prijevoz od 11. svibnja

Vijesti

HŽPP nabavlja 21 vlak

Europska komisija 17. ožujka odobrila financiranje
 

Europska komisija 17. ožujka 2020. odobrila je sufinanciranje projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza s 21 novim elektromotornim vlakom u iznosu od 119,3 milijuna eura.

 HŽ Putnički prijevoz ovim će projektom modernizirati svoj vozni park s 21 novim elektro-motornim vlakom (11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih) koji će putnicima pružiti veću udobnost, smanjiti vrijeme putovanja, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz te na taj način poboljšati konkurentnost pruženih putničkih usluga. Ovaj projekt predstavlja nastavak rada HŽPP-a na rješavanju problema visoke starosti voznog parka.

Cilj ovog projekta je poboljšanje regionalne povezanosti i mobilnosti radi boljeg pristupa tržištu rada i uslugama u većim gradskim centrima. Uz to, projekt je usmjeren i na osiguranje učinkovitijeg i konkurentnijega željezničkog putničkog prijevoza, koji će doprinijeti održivosti prometnog sustava u Republici Hrvatskoj.

Nakon ovog odobrenja slijedi potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i HŽPP-a kao korisnika ovog projekta.

Također, projekt je dio velikoga investicijskog ulaganja u revitalizaciju željeznica, koje provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, u suradnji s državnim društvima iz sustava Hrvatskih željeznica. Očekuje se da će do 2030. u željeznički sektor biti uloženo ukupno 3,5 milijarde eura, koje se najvećim dijelom osiguravaju iz EU fondova.