HŽPP

Europski tjedan mobilnosti

Datum: 8.9.2016. 7:14:00
17. i 18. rujna besplatan prijevoz bicikala u Zagrebačkoj županiji

HŽ Putnički prijevoz i ove se godine uključio u Europski tjedan mobilnosti.

16. rujna – infopukt HŽ Putničkog prijevoza, nextbikea i Spin city nalazi se na zagrebačkom Glavnom kolodvoru kod nextbike stanice 
Uz suradnju nextbike sustava javnih bicikala i HŽ Putničkog prijevoza, bit će predstavljena i suradnja Spin City & nextbike. Građani će biti informirani o načinu korištenja javnog prijevoza (sustav javnih bicikala, car sharing i vožnja vlakom), uz besplatnu edukaciju i testiranje bicikala i automobila. Uz predstavljanje plana razvoja mreže u Zagrebu i drugim gradovima te novih usluge poput najma dječjih, tandem i električnih bicikala, građanima će se dijeliti edukativno-promotivne brošure i prigodni darovi.

17. i 18. rujna - besplatan prijevoz bicikala
Na području Zagrebačke županije otputujte uz 50% popusta uz besplatan prijevoz bicikala (popis vlakova u kojima možete prevesti bicikle provjerite na http://www.hzpp.hr/prijevoz-bicikala).  Popust se može ostvariti na jednosmjerna i povratna putovanja na relacijama: (Novoselec) - Dugo Selo – Savski Marof – Harmica, ( Žeinci) - Zaprešić – Zagreb GK, Turopolje – Zagreb, (Domagović) - Jastrebarsko – Zagreb i (Repinec) – Dugo Selo - Zagreb GK.

21. rujna - besplatan prijevoz djece iz dječjih vrtića Sesvete i Gajnice
U prijepodnevnim terminima djeca iz dječjih vrtića putovat će vlakom na relacijama Sesvete – Zagreb GK – Sesvete i Podsused stajalište – Zagreb GK – Podsused stajalište. Uz stručnu pratnju i edukaciju, djeca će dobiti i prigodne darove.


Europski tjedan mobilnosti organizira se od 16. do 22. rujna i posvećen je održivu kretanju i mobilnosti. Ovogodišnje četrnaesto izdanje održat će se pod sloganom  „Pametna mobilnost. Stabilna ekonomija.“ u više od 2000 europskih gradova. 

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija u organizaciji Opće uprave za okoliš Europske unije u cilju poticanja javne svijesti i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a time i poboljšanja kvalitete života u europskim gradovima. Na poseban način potiču se mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima.

Cilj Europskog tjedna mobilnosti je:
• promovirati postojeće politike, inicijative i najbolje prakse vezane uz održivo kretanje u urbanim sredinama
• doprinijeti podizanju svijesti građana o štetnom utjecaju koji postojeći trendovi kretanja u urbanim sredinama imaju po okoliš i kvalitetu života
• uspostaviti partnerstvo s lokalnim dionicima
• biti dio europske kampanje dijeleći zajedničke ciljeve i identitet s ostalim europskim gradovima
• naglasiti svoju opredijeljenost i usmjerenost politici održiva kretanja
• pokrenuti nove dugoročne mjere i politike.