HŽPP

Europski tjedan mobilnosti

Besplatan prijevoz bicikala

HŽ Putnički prijevoz u suradnji s Udrugom Sindikat biciklista povodom Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna omogućava besplatan prijevoz bicikala u svim vlakovima u kojima je omogućen prijevoz bicikala.

Popis vlakova u kojima se mogu prevesti bicikli možete pronaći ovdje.

Važno!

Na dionicama pruga na kojima je zbog izvođenja radova prijevoz putnika supstituiran autobusima, putnici neće moći prevesti bicikl. Stoga molimo putnike da prije putovanja informacije o radovima provjere u izborniku Stanje u prometu, najbližem kolodvoru ili stajalištu te na brojevima telefona:

  • 060 333 444(cijena poziva iz fiksne mreže je 1,74 kn/min, a iz mobilne 2,96 kn/min, HT d.d.)
  • *VLAK (*8525 cijena poziva iz mobilne mreže jednaka je cijeni poziva prema fiksnoj mreži operatera)
  • +385 (0)1 3782 583

Europski tjedan mobilnosti manifestacija je u organizaciji Glavne uprave za okoliš Europske komisije s ciljem da se potakne javna svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a time i poboljša kvaliteta života građana europskih gradova. Na poseban način potiču se mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima.

O važnosti i veličini ove manifestacije u europskim razmjerima najbolje svjedoči činjenica da je u obilježavanje ove manifestacije aktivno uključeno više od 2000 europskih gradova. 

Svake godine Europski tjedan mobilnosti* organizira se od 16. do 22. rujna i posvećen je održivom kretanju/mobilnosti. Europski tjedan mobilnosti pruža mogućnost i predstavlja platformu za lokalne vlasti, kao i dionike civilnog društva da:

  • promoviraju postojeće politike, inicijative i najbolje prakse vezane uz održivo kretanje u urbanim sredinama
  • doprinesu podizanju svijesti građana o štetnom utjecaju koji postojeći trendovi kretanja u urbanim sredinama imaju po okoliš i kvalitetu života
  • uspostave partnerstvo s lokalnim dionicima
  • budu dio europske kampanje dijeleći zajedničke ciljeve i identitet s ostalim europskim gradovima
  • naglase svoju opredijeljenost i usmjerenost prema politici održiva kretanja
  • pokrenu nove dugoročne mjere i politike.

HŽ Putnički prijevoz svoju razvojnu politiku usmjerava prema poslovnim i društvenim ciljevima koji počivaju na načelima održiva razvoja i zaštite okoliša. Željeznički prijevoz omogućuje pouzdanu mobilnost i znatno smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Osim što je najsigurnija vrsta kopnenog prometa, željeznički promet rasterećuje ceste i smanjuje zagušenja te stavlja težište na važnost korištenja integriranog sustava željeznice i ostalih vrsta prijevoza.

Sindikat biciklista je volonterska udruga koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva. Zagovara i radi na transformaciji gradova u čiste, sigurne, ugodne i zelene gradove, po mjeri čovjeka, promičući javni prijevoz, integraciju raznih vidova prometa i bicikliranje kao poželjne oblike mobilnosti.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti HŽ Putnički prijevoz besplatno će prevesti dvije skupine vrtićke djece DV Gajnice i DV Šegrt Hlapić iz Sesveta koja će se upoznati s putovanjem vlakom.

*izvor: http://www.zagreb.hr/europski-tjedan-mobilnosti/21362