HŽPP

Vijesti

Besplatna putovanja učenika, studenata i umirovljenika BBŽ-a

Potpisan Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza učenika srednjih škola, redovnih studenata, umirovljenika i osoba starijih od 60 godina Bjelovarsko-bilogorske županije

U petak, 7. veljače 2020. u Ekonomskoj i turističkoj školi u Daruvaru potpisan je Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza učenika srednjih škola, redovnih studenata, umirovljenika i osoba starijih od 60 godina Bjelovarsko-bilogorske županije čije je polazište ili odredište na pruzi Banova Jaruga – Daruvar – Virovitica. 

Potpisivanju ugovora bili su nazočni predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić i član Uprave Damir Rubčić te župan BBŽ-a Damir Bajs sa suradnicima, ravnateljica Ekonomske i turističke škole Dinka Kavalir i zamjenica gradonačelnika Daruvara Vanda Cegledi.

Uoči potpisivanja Ugovora župan Bajs je izjavio:

Daruvar je turistički biser ovog dijela Hrvatske, grad sjajne tradicije, lječilišnog turizma, grad kulture, vina i ginka. Tijekom 2018. dogovorili smo povratak željeznice u Daruvar, a kako bismo potaknuli zanimanje za željeznicu, zajedno s drugim županijama, potpisali smo prvi ugovor u kojem smo predvidjeli financiranje Županije za naše đake i studente u iznosu od 50 tisuća kuna. Međutim, ispostavilo se da su sredstva bila premala. Već 2018. smo povećali sredstva na 150 tisuća kuna, a prošle 2019. godine predvidjeli smo 300 tisuća kuna. - i dodao:

Kada smo sad došli do 100 tisuća putnika, predvidjeli smo da se sufinanciranje nastavi za 2020. godinu s time da smo uz mogućnost da svi naši đaci i studenti s daruvarskog područja dobiju besplatan prijevoz i za ovu godinu, odlučili to proširiti i na naše sugrađane 3. životne dobi. Stoga ćemo financirati i umirovljenike i naše sugrađane iznad 60 godina, što znači da će i oni imati besplatan prijevoz iz Daruvara. To će doprinijeti daljnjoj popularizaciji i povratku prema željeznici. Moram naglasiti iznimno dobru suradnju s HŽ Putničkim prijevozom, a ono što bi se iza toga trebalo kriti je mogućnost lakšeg upisa u naše škole u Daruvaru.

U povodu potpisivanja Ugovora Ukić je izjavio:

Izuzetno nam je drago što nastavkom suradnje kojom je u 2019. besplatan prijevoz bio omogućen srednjoškolcima i redovnim studentima Bjelovarsko-bilogorske županije, ovim ugovorom tu suradnju proširujemo i na umirovljenike i osobe starije od 60 godina. Kako bismo pružili još kvalitetniju uslugu, svim učenicima srednjih škola koji sada imaju besplatan prijevoz od kuće do škole, HŽ Putnički prijevoz omogućio je da se tijekom cijele godine mogu neograničeno voziti na području cijele RH na svim relacijama. Ovim mjerama i na ovaj način možemo sačuvati pruge i vlakove na ovom području- - kazao je Ukić i dodao da smatra da BBŽ u Hrvatskoj prednjači po poticanju putovanja željeznicom.

To je hvalevrijedna mjera i zahvaljujem županu Bajsu što je prepoznao ovu inicijativu HŽ Putničkog prijevoza. Nadam se da će ovaj primjer slijediti i druge županije i omogućiti populacijama da što više koriste putovanje vlakom. - napomenuo je Ukić.

S obzirom da je u proračunu za 2020. Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala 300.000 kn, uz sufinanciranje Županije i popust HŽ Putničkog prijevoza, redovni studenti te umirovljenici i osobe starije od 60 godina moći će koristiti besplatna pojedinačna putovanja, a učenici srednjih škola besplatna mjesečna putovanja. Prijevoz navedenih kategorija stanovništva omogućen je u 2. razredu vlakova. Pravo na besplatan prijevoz ostvaruju građani s prebivalištem na području Bjelovarsko-bilogorske županije, čije je polazište i odredište na pruzi Banova Jaruga – Daruvar – Virovitica. U 2019. na toj relaciji putovalo je do 200 studenata i do 30 srednjoškolaca mjesečno, a umirovljenici i osobe starije od 60 godina iz Daruvara ostvarili su oko 1.140 putovanja. 

Na temelju potvrde obrazovne ustanove o statusu redovnog studenta i identifikacijskog dokumenta iz kojega je vidljivo prebivalište na području Bjelovarsko – bilogorske županije, redovni studenti trebaju izraditi pametnu karticu HŽPP-a kojom će pojedinačne karte kupovati na blagajnama kolodvora. Pametna kartica za učenike srednjih škola bit će izdana na temelju potvrde o redovnom školovanju i identifikacijskog dokumenta, a za umirovljenike na temelju identifikacijskog dokumenta.

Potpisivanjem ovoga ugovora BBŽ u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom pridonosi revitalizaciji željezničkog prijevoza i povećanju mobilnosti učeničke, studentske i umirovljeničke populacije.