HŽPP

Vijesti

Besplatan prijevoz studenata Požeško-slavonske županije

23. rujna potpisan Ugovor o nastavku suradnje

Danas, 23. rujna potpisan je Ugovor kojim se nastavlja uspješna suradnja HŽ Putničkog prijevoza i Požeško-slavonske županije. Nastavkom suradnje od 4. listopada redovni studenti i učenici srednjih škola s prebivalištem na području Požeško-slavonske županije nastavit će se besplatno prevoziti vlakovima 1740/1741 na relaciji Požega – Zagreb – Požega.

Ugovor su potpisali župan Alojz Tomašević, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i član Uprave HŽPP-a Damir Rubčić. Na potpisivanju Ugovora nazočni su bili i direkotorica Prodaje i marketinga HŽPP-a Snježana Malinović, zamjenik župana Željko Jakopović i pročelnik Upravnog odjela za proračun i financije Damir Jakoubek.

U povodu potpisivanja Ugovora župan Tomašević istaknuo je:

- Nakon uspješno provedenog projekta prošle godine, našim studentima i učenicima omogućili smo besplatan prijevoz vlakom. Dobili smo pozitivne rezultate od naših stanovnika koji su prošle godine putovali pomoću sufinanciranja, što im je uvelike pomoglo smanjiti troškove studiranja i života izvan naše županije. Svima nam je poznato da ljudi koji se školuju izvan županije, ponekad budu opterećeni velikom cijenom prijevozne karte što dovodi do toga da se sve manje studenata vraća u svoj rodni kraj. Nismo imali pokazatelje niti broj studenata koji će koristiti besplatnu kartu, ali nakon godinu dana znamo da je projekt uspješan te je ostvareno preko 7 tisuća prijevoza na relaciji Požega-Zagreb i prijavljeno je oko 350 studenata koji koriste tu liniju. Želim zahvaliti na otvorenosti i dobroj komunikaciji s HŽ Putničkim prijevozom koja je rezultirala velikom koristi za sve studente. Suradnja između Požeško-slavonske županije i Hrvatskih željeznica neće ostati na ovome, već ćemo studentima koji studiraju u Osijeku nastojati omogućiti besplatan prijevoz, uz daljnje dogovore vezane uz revitalizaciju pruge s HŽ infrastrukturom. Ova suradnja nastavit će se i idućih studentskih godina, za bolju budućnost i život naših studenata te da se nakon svih studija i skupljenog znanja, naposljetku vrate u svoj rodni kraj i iskoriste to znanje u razvoju gospodarstva naše županije.

- Potpis današnjeg ugovora je nastavak uspješne prošlogodišnje suradnje kojom je nakon 10 godina uvedena izravna linija na relaciji Požega - Zagreb - Požega. Izražavam veliko zadovoljstvo zbog uspješnog projekta te zahvaljujem županu Tomaševiću koji je ustrajao u ostvarenju te linije, kao i nove linije prema Osijek za koju će, vjerujemo, biti pronađen model za provedbu.  Ovaj projekt je od velike važnosti jer se među mladim ljudima potiče korištenje željezničkog prijevoza koji je godinama bio zanemaren. Također, svim učenicima srednjih škola koji koriste sufinancirani prijevoz na temelju Odluke Vlade RH, HŽ Putnički prijevoz će omogućiti da tijekom cijele školske godine mogu neograničeno s pametnom karticom putovati na svim linijama u Republici Hrvatskoj.“ – rekao je predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić.

Na temelju Ugovora o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata i učenika srednjih škola s prebivalištem na području Požeško-slavonske županije redovni studenti i učenici srednjih škola od 4. listopada 2018. prevoze se besplatno vlakovima 1740/1741 na relaciji Požega – Zagreb – Požega. Novi Ugovor potpisan je na razdoblje od 4. listopada 2019. do 7. lipnja 2020. godine.                                        

Pravo na prijevoz vlakovima 1740/1741 ostvaruju redovni studenti koji studiraju u Zagrebu i učenici srednjih škola koji se školuju u Zagrebu za zanimanja za koja se ne mogu školovati u srednjim školama na području Županije te koji ne ostvaruju pravo na sufinanciranje prijevoza temeljem Odluke Vlade RH o financiranju javnog prijevoza učenika srednjih škola. Besplatan prijevoz omogućen je redovnim studentima i učenicima srednjih škola čije je polazište ili odredište na području Županije.

Prijevoz redovnih studenata i učenika srednjih škola PSŽ sufinancira u iznosu od 50%, a HŽPP na putovanje odobrava 50% popusta, čime učenici i redovni studenti ostvaruju besplatan prijevoz. Na temelju potvrde Županije o prebivalištu i redovnom upisu škole/studija, učenici i studenti trebaju na blagajnama HŽPP-a izraditi pametnu karticu HŽPP-a uz pripadajući profil PSŽ (cijena izrade profila 50 kn + fotografija). Karte se prodaju u kolodvorima Požega, Velika, Pleternica i Pakrac-Grad.

Vozni red vlakova 1740/1741

Vlak br. 1740 prometuje na relaciji Požega (18.36)- Zagreb GK (21.47) nedjeljom od 6. listopada 2019.

Vlak br. 1741 prometuje na relaciji Zagreb GK (16.34) - Požega (19.59) petkom od 4. listopada 2019.