HŽPP

Vijesti

Besplatan prijevoz redovnih studenata u Splitsko-dalmatinskoj županiji

14. rujna u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije potpisan je Ugovor o besplatnom prijevozu redovnih studenata s prebivalištem na području Splitsko-dalmatinske županije

Ugovor su potpisali župan Blaženko Boban i Uprava HŽ Putničkog prijevoza predvođena predsjednikom Uprave Željkom Ukićem. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i šef Regionalne jedinice Split Srećko Gluić.

Nakon potpisivanja Ugovora župan Boban je izjavio:

Uoči početka nove studentske godine, temeljeno na Sporazumu koji je u HGK-u potpisan 30. travnja između HŽPP-a, naše Županije i većine gradova s ovog područja, ovime nastavljamo suradnju temeljem koje svi redovni studenti s područja SDŽ-a ostvaruju pravo na besplatan prijevoz do bilo kojeg mjesta školovanja u Hrvatskoj. Uz razvoj integriranog prijevoza na području Županije, ovaj ugovor bitan je zbog studenata, a naravno bitan je i za rasterećenje prometa na cestama. Uz to, bitno je da studenti, od kojih se velika većina ne vraća vikendima na područje SDŽ-a, imaju osiguran besplatan prijevoz, čime bismo mogli potaknuti i demografske mjere, a nadam se da ćemo započetu suradnju uspješno nastaviti.

Upravni odjel za gospodarstvo i EU fondove izradit će program sufinanciranja troškova javnog prijevoza u SDŽ-u, nakon čega će biti objavljen javni poziv. Taj poziv bit će otvoren do konca studentske godine, odnosno do 15. srpnja. Studenti će ovom Upravnom odjelu trebati donijeti presliku osobne iskaznice kao potvrdu o mjestu prebivališta i potvrdu o redovnom studiju kako bi mogli ostvariti besplatno putovanje. Nadam se da će svi studenti koristiti ovu ponudu.

Predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić istaknuo je:

Prije svega želim zahvaliti Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je prepoznala ovaj projekt, koji HŽPP provodi na području 4 hrvatske županije koje sufinanciraju prijevoz na jednom dijelu pruga. Nastavno na Sporazum iz travnja ove godine, izuzetno mi je drago što smo danas potpisali Ugovor jer ovime možemo zajedno raditi na unaprjeđenju željezničkog prometa i integriranog prijevoza putnika na području Grada Splita i SDŽ-a. SDŽ će potpisivanjem ovog ugovora biti prva županija u Hrvatskoj koja će studentima na području cijele županije u potpunosti omogućiti besplatan prijevoz. To je mjera koja se prakticira i u drugim europskim zemljama, a ova će mjera doprinijeti revitalizaciji željeznice, poboljšati mobilnost stanovništva i utjecati na bolje povezivanje sjevera i juga zemlje te demografsku obnovu. Nadam se da će i ostale županije u Hrvatskoj prihvatiti ovaj model kako bismo osigurali besplatan prijevoz studentima na cijelom području RH.

Potpisivanjem Ugovora osigurava se besplatan prijevoz redovnih studenata iz Splitsko-dalmatinske županije na studij u bilo koje odredište na području Republike Hrvatske. Besplatan prijevoz osiguravaju Županija i HŽ Putnički prijevoz u jednakim omjerima od 50%.

Kako bi ostvarili pravo na besplatan prijevoz, studenti trebaju popuniti zahtjev za izradu pametne kartice s odgovarajućim profilom, uz koji je potrebno priložiti presliku identifikacijskog dokumenta iz kojeg je vidljivo prebivalište na području Splitsko–dalmatinske županije i dokument iz kojeg je vidljiv status redovnog studenta. Studenti koji već posjeduju pametnu karticu također trebaju popuniti zahtjev, ali im se profil dodjeljuje na postojeću pametnu karticu (na jednu karticu moguće je dodijeliti do tri profila).

Prijevoz studenata osiguran je u 2. razredu redovnih vlakova, a s pametnom karticom studenti će karte moći preuzimati na blagajnama HŽPP-a.

Ugovor se temelji na Sporazumu o dugogodišnjem partnerstvu u razvoju željezničkog prometa i unaprjeđenju integriranog prijevoza putnika na području Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije sklopljenim 30. travnja u Splitu, koji su, između ostalih, potpisali i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i HŽ Putničkog prijevoza. Sporazumom je definirano uspostavljanje suradnje i razvoj integracije HŽPP-a s ostalim vidovima prijevoza u sustav integriranog prijevoza. U suradnji sa Županijom, cilj HŽ Putničkog prijevoza je povećati mobilnost stanovništva u cilju poboljšanja kvalitete života građana.